Ik ben Anneke Otter (1979) en ben begin 2017 gestart met het opzetten van Otter Natuurcoaching naast mijn baan in de jeugdzorg. Mijn ambitie is om zoveel mogelijk mensen mee de natuur in te nemen en weer in contact te brengen met hun gevoel en ze opnieuw te leren luisteren naar de signalen die hun lichaam afgeeft. Voor een fijn en ontspannen leven is het essentieel om met regelmaat aandacht te hebben voor jezelf, om te voelen en onderzoeken wat iets met je doet. Veel mensen zijn geneigd om signalen van stress te vermijden en/of te negeren, terwijl het juist effectiever is om er aandacht aan te besteden om dan vervolgens beter te weten wie je bent en waar je behoefte aan hebt. 

 

Voor mij is het coachen van mensen in de natuur een heel logisch iets. Het geeft zoveel rust en ruimte en het biedt daarnaast alles wat je nodig hebt om op een hele natuurlijke en vaak verrassend snelle manier in beweging en tot inzichten te komen. Ik ben een zeer betrokken en intuïtief mens en ben gericht op het maken van contact met de ander op gevoelsniveau. In gedrag ben ik open en rustig en sluit ik graag aan bij waar jij staat. Als coach heb ik een bepaalde verantwoordelijk, maar zal ik nooit de verantwoordelijkheid overnemen die je zelf hebt in jouw proces. We zoeken samen de verdieping op daar waar jij voelt dat het helpend is. Ik zet graag humor in voor de nodige luchtigheid en tevens om iets “voelbaar” helder te krijgen.

 

Na afronding van de studies Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Gezinspedagogiek heb ik vanaf 2008 ruim 12 jaar bij Jeugdbescherming Gelderland gewerkt. De eerste 8 jaar heb ik met gezinnen gewerkt en de laatste 4 jaar voornamelijk met jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met problemen op meerdere levensgebieden. Met deze jongeren ging ik zoveel mogelijk naar buiten. Het is dan veel makkelijker om met elkaar in contact te komen en tot de essentie van waar iemand mee zit.

 

In 2016 ben ik de opleiding tot Natuurcoach gaan volgen bij Innersteps. Ik heb tijdens die opleiding ontdekt dat het individueel coachen van mensen in de natuur voor mij alles bij elkaar brengt; de liefde voor de natuur, het (nog) meer buiten willen zijn en het willen ondersteunen/begeleiden van mensen die dat even nodig hebben om welke reden dan ook. Vanuit de behoefte om ook iets met hardlopen te gaan heb ik in 2017  de opleiding Mindful Run instructeur gevolgd bij Mindful Run Nederland. Van hieruit ben ik me verder gaan ontwikkelen tot het aanbod Bewust bewegen.

 

In 2020 en 2021 ben ik aangesloten geweest bij  een Coaches Circle van de Zelfbewust Academy en heb daar themabijeenkomsten bijgewoond om mezelf verder te ontwikkelen als mens en als ondernemer binnen mijn eigen bedrijf. Het heeft me gebracht dat ik mijn aanbod voor groepen ben gaan uitbreiden en daarnaast Natuurretraites ben gaan ontwikkelen.

 

In de winter van 2021 heb mijn eerste dip in natuurwater gemaakt en terugkijkend daar op kan ik zeggen dat het een  levensveranderende ervaring is geweest voor mij. Het brengt me nog steeds meerdere dagen per week een ongekende rust in mijn hoofd en energie in mijn lichaam. Na een intensief ontwikkelproces, van volop zelf uitproberen, informatie tot mij nemen, mensen begeleiden uit mijn netwerk en het inzetten van dippen tijdens lopende coachingstrajecten, is Dippen in Natuurwater  en daarnaast ook de IJsbadervaring opgenomen in het aanbod van Otter Natuurcoaching. 

 

Eind 2021 ben ik voor 2,5 dag weer in vaste dienst gegaan bij Huisartsenstichting Haspel en van daaruit werkzaam bij Huisartsen Hedel als Praktijkondersteuner GGZ  (16 jaar en ouder). Vanaf het begin de ambitie gehad om daar het buiten werken met mensen te introduceren en anderen hierin aan te moedigen. Het eerste jaar ben ik vooral gericht geweest op alle bijscholing en vanaf begin 2023 ben ik gestart met buitensessies voor groepen gericht op o.a. ademhaling, bewustwording, ontspanning en natuurbeleving. Daarnaast ga ik ook individueel met mensen naar buiten tijdens mijn spreekuur. Sinds 2024 deel ik middels het scholingsaanbod 'De Kracht van naar buiten gaan' mijn kennis en ervaring met collega POH's. Een mooie aanvulling!

 

Waar je mij het meest blij mee kan maken is een meerdaagse wandeltocht én dan het liefst met kamperen. Dan kom ik volledig tot rust, voel ik me sterk, komen er fijne inzichten tot mij en ben ik volmaakt gelukkig. In 2023 heb ik twee keer een vriendin mee op pad genomen en dat beviel zo goed dat ik dit jaar de stap wil maken om 1-op-1 begeleide wandeltochten te gaan aanbieden vanuit Otter Natuurcoaching. Nieuwsgierig? Neem dan contact met mij op voor meer informatie!

 

Kortom Otter Natuurcoaching is en ik als coach ben blijvend in ontwikkeling om zo een steeds completer en kwalitatief beter aanbod te kunnen bieden aan jou. Ik ben benieuwd naar wat de toekomst gaat brengen!

 

 

Je kunt mij volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook. Daar post ik regelmatig leuke en inspirerende berichten over wat ik doe. Verder kun je natuurlijk contact met mij opnemen voor een gratis kennismaking(swandeling).