Slaaptekort!?

Wat een inzicht heb ik onlangs gekregen. Ik ben verbaasd en daarnaast natuurlijk superblij. Ik heb altijd gedacht dat ik heel veel slaap nodig heb; 8 uur per dag is niet genoeg, 9 uur is ideaal. Wanneer ik dan niet aan deze uren slaap kwam dan maakte ik me daar druk over, leverde dat stress op. Wanneer ik te laat naar bed ging, was ik een beetje boos op mezelf. Slapen overdag dat kan ik altijd. Wanneer ik ga liggen kan ik zo slapen. Ik heb dit nooit beschouwd als een probleem, maar echt in de acceptatie ervan zat ik ook niet. Naast dat ik veel slaap nodig dacht te hebben, weet ik al langere tijd van mezelf dat ik gevoelig ben voor prikkels en dat ik gedurende reguliere dagen gaandeweg overprikkelt raak. Dit uit zich dan in vermoeidheid en prikkelbaar zijn en dan was mijn oplossing een dutje doen en/of die avond op tijd naar bed gaan. Daarnaast probeerde ik natuurlijk de overprikkeling te voorkomen; door te gaan sporten, de natuur in te gaan, even wat rust pakken op mijn eigen kamer. Dit hielp natuurlijk, maar het bleef voor mij een grote uitdaging om die overprikkelingen en de daaropvolgende vermoeidheid te voorkomen.

 

 

Onlangs viel er dus zomaar ineens een heel groot kwartje. Ik heb geen slaaptekort, ik heb geen 9 uur slaap nodig per dag, maar ik heb gewoon meer rustmomenten nodig op een dag. Goh dat is niet echt een verrassing, iets wat ik natuurlijk al wel wist. Alleen heb ik ineens een andere insteek, omdat ik besloot deze keer op te staan toen ik veel vroeger wakker werd dan normaal. Sindsdien ben ik dat blijven doen. Het is heerlijk om op te staan voor dat mijn gezin wakker wordt. Ik heb dan alle tijd voor mijzelf en waar ik behoefte aan heb in dat moment. Dat kan zijn wat werk doen achter de computer, yoga, wakker worden in de natuur met een heerlijke wandeling, muziek luisteren, dippen in natuurwater, lezen. Ik kan dan rustig wakker worden en begin door dit moment voor mijzelf met een energiek gevoel aan de dag. Het is ook fijn om af en toe de ochtenddrukte in huis te missen en weer thuis te komen wanneer de kinderen naar school zijn en de man al boven aan het werk is gegaan. Fijn om deze, eerder niet gebruikte, ruimte te pakken daar wanneer dat goed voelt. Het is voor mij een enorm verschil, wat nu op zo’n natuurlijke manier is gekomen. Het geeft me rust en energie tegelijk en ik hoef er niet eerder voor naar bed. Ik heb minder behoefte aan dutjes overdag en voel me meer ontspannen in het contact met anderen. Ik voel me fitter, zonder meer te sporten, meer te slapen, minder te doen. Hoe bizar! Minder slapen en meer rustmomenten, minder prikkels en meer energie.

 

 

Hoe zit dat voor jou? Heb jij een slaaptekort of ben je overprikkeld en heb je behoefte aan meer rustmomenten op een dag? Interessant om voor jezelf te onderzoeken wat het is. Misschien leuk om te experimenteren met een uur minder slaap en daarmee een uur meer voor jezelf. Ik kan het in elk geval aanbevelen!