Ga naar buiten en zijn in de natuur!

Het afgelopen jaar hebben vele mensen de weg naar de natuur gevonden en daar volop van genoten; alleen en met elkaar. Er is dan natuurlijk ook niet zoveel anders te doen. Ik heb het in de natuurgebieden waar ik kom ook gezien. Veel meer mensen en de paden waar normaliter minder mensen overheen lopen zijn duidelijker en breder geworden. Ook in mijn bedrijf Otter Natuurcoaching is het nog nooit zo druk geweest in de eerste 3 maanden van het jaar als dit jaar. De natuur trekt aan, mensen zijn klaar met het binnen zitten en hebben behoefte aan rust en nieuwe energie. Ik ben door mijn werk bijna dagelijks buiten te vinden en daarnaast ga ik graag in mijn vrije tijd samen met anderen én vooral ook alleen de natuur in. Mogelijk wel net wat anders dan de gemiddelde mens die in het hier en nu terug te vinden is in de natuur. Hoe dan en waarom?

 

Hoewel ik het ook erg fijn vind om met mijn man, kinderen, familie en vrienden te gaan wandelen, zoek ik ook regelmatig alleen de rust op in de natuur. Het is heerlijk wanneer de zon schijnt, maar ik ga ook zeker wanneer het weer minder uitnodigend is. Ik weet inmiddels dat, ook wanneer ik vooraf geen zin heb om naar buiten te gaan, ik altijd, maar dan ook altijd blij weer terugkom. Het enige wat je hebt te doen is passende kleding aantrekken en vervolgens gewoon te gaan. Door de eventuele eerste weerstand heen en daarna is het volop genieten.

 

Voor mij is de vroege ochtend het mooiste moment om het bos in te gaan. Ik sta op wanneer ik de eerste vogels hoor, ontbijt dan op mijn gemak en ga richting het bos, terwijl de rest van mijn gezin nog ligt te slapen. Er is zo vroeg in de ochtend een bepaalde sereniteit, waardoor je niets anders kunt dan ontspannen en genieten van alles wat je voelt, ruikt, hoort en ziet. Je zintuigen zijn daarbij in de ochtend vaak nog veel gevoeliger, waardoor al het moois van de natuur veel meer binnenkomt. Voor sommige is het opstaan misschien een uitdaging, maar het wordt zo ontzettend beloont dat je straks niets anders meer wilt.

 

Wanneer ik in de natuur ben vind ik het vooral fijn om rustig aan te gaan. Vroeger ging het wandelen en hardlopen in de natuur bij mij voornamelijk om snelheid en kilometers maken. De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan vertragen en vind ik het nu vooral heerlijk, wanneer het weer het toelaat, om even ergens te gaan zitten om de natuur helemaal in me op te nemen. Alle details; geuren, geluiden, vormen en kleuren. Ik neem de tijd en kom in die momenten regelmatig tot fijne inzichten en nieuwe inspiratie. De kracht van de natuur is magisch. Voor mij is het dé manier om weer bij mezelf te komen en met rust en nieuwe energie weer naar huis te gaan.

 

In mijn werk als coach en hardlooptrainer is het telkens weer fantastisch om te zien hoe de natuur helpend en ondersteunend is voor de mens. Het geeft rust, ruimte, energie en volop inzichten. Sinds november vorig jaar bied ik individuele coachingssessies tijdens Natuurretraites van Thanks for the Trip nabij de prachtige Kampina. Zo’n retraite geeft je de mogelijkheid om jezelf even helemaal, voor een wat langere tijd, terug te trekken uit je dagelijks leven. De focus komt dan op jezelf te liggen. Door te vertragen en een tijdje helemaal tot rust te komen, geef je je lichaam en geest tijd om te herstellen. Er komt dan ruimte om te voelen wat er te voelen is. Vanuit dat voelen ga je weten wat je behoeftes en wensen zijn. Het geeft je inzichten en weer richting. Ik heb hele bijzondere sessies meegemaakt met mensen die volledig overprikkeld waren geraakt door hun dagelijkse bestaan en dan tijdens een Natuurretraite weer gaan voelen wat de bedoeling is van hun leven. Ze gaan telkens weer met de nodige rust en nieuwe energie naar huis. 

 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het naar buiten gaan en zijn in de natuur? Je kunt voor meer informatie terecht op mijn website www.otternatuurcoaching.nl. Het is  mogelijk om een gratis kennismakingswandeling te maken om zo samen te bekijken hoe en waar ik bij jou kan aansluiten. Hoe dan ook ga naar buiten en zijn in de natuur!